Definicija Internet marketinga

Internet marketing ili internet oglašavanje, još se i skraćeno naziva i-marketing, web marketing, online marketing, digitalni marketing ili eMarketing, jest oglašavanje proizvoda i usluga putem Interneta.

Informatička era najbrže je rastući fenomen kojeg društvo poznaje. Na Google pretraživaču se danas mjesečno procesira više od 30 milijardi upita za pretragu. Za doseg od 50 milijuna korisnika, radiju je trebalo 38, televiziji 13, Internetu 4, iPodu 3, a Facebooku samo 2 godine. Zaista živimo u eksponencijalnim vremenima.

Praćenje razvoja novih trendova iznimno je zahtjevan posao i jedan od ključnih faktora uspješne online kampanje. Internet oglašavanje ima nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne oblike. Ključna prednost je njegova daleko niža cijena, a zatim dolazi mogućnost preciznog ciljanja željenih skupina te lako mjerljiv povrat na investiciju. Svakodnevno oglašivač može pratiti sve relevantne statistike o posjetiteljima svoje internet stranice te kupcima pojedinog proizvoda ili usluge. U svakom trenutku je poznato da li se pojedina investicija isplati i uvijek je moguće prekinuti kampanje koje ne ostvaruju zadovoljavajući povrat.

Internet kampanju moguće je pokrenuti u svega nekoliko sati, a rezultati su vidljivi gotovo trenutno. Udio internet oglašavanja u svijetu rapidno raste, a u Velikoj Britaniji je primjerice nadmašio TV oglašavanje.

Vrste marketinga

Marketing društvenih mreža - Zbog eksplozivnog rasta popularnosti i korištenja društvenih mreža proteklih godina, danas su upravo one jedan od najmoćnijih alata za promociju firme i unaprjeđenje njenog poslovanja na Internetu. Kreiranje profila na brojnim i raznolikim društvenim mrežama, poput Facebooka, Twittera, LinkedIn-a, G+ mreže, i ostalih, upravljanje istima (community management), te kreiranje pisanog i vizuelnog sadržaja za objavu, sve u svrhu branding-a, promocije proizvoda i usluga ili pak poboljšavanja pozicije same web stranice, nalazi se u srži ovog oblika marketinga.

Marketing sadržajem - Content marketing ili marketing sadržajem podrazumijeva kreiranje originalnog, relevantnog i korisnog sadržaja, koji će lako privući pozornost kupaca te im na nenametljivi način predstaviti određene proizvode ili usluge. Ovaj oblik marketinga uključe izradu pisanog sadržaja, vođenje bloga, kreiranje elektronskih knjiga (e-books), infografika, online i offline časopisa, te drugih sadržaja kojima je cilj ojačati odnos s čitateljima i promovirati biznis/brand.

Email marketing - je dinamična marketinška platforma koja uključuje slanje poruka na e-mail adresu korisnika koji su se unaprijed predbilježili na listu primatelja. Radi se o jednom od najjednostavnijih oblika promocije, koji se sastoji od izgradnje liste pretplatnika i kreiranja tzv. newslettera sa sadržajem koji bi ih mogao zainteresirati te slanjem istog u njihove elektronske sandučiće. E-mail marketing koristan je kanal za promociju proizvoda i usluga te povećavanje svijesti korisnika o određenom brandu.

Oglašavanja na pretraživačima - PPC (pay per click) kampanja je oblik oglašavanja koji uključuje prezentaciju oglasa na prvim stranicama tražilica potencijalnim kupcima koji su zainteresirani za određeni proizvod ili uslugu, a kao što i samo ime kampanje sugerira, oglasi se naplaćuju isključivo po učinku, tj. po ostvarenom kliku. Kod nas se koristi platforma poznata kao Google Adwords i omiljena je kako među lokalnim poduzetnicima koji pokrivaju područje grada ili županije, tako i među poslovnim subjektima koji posluju na nacionalnoj razini.  Ovaj oblik oglašavanja možemo naći na tražilicama, portalima te raznim društvenim mrežama, a omogućuje precizno ciljanje publike, selektivno oglašavanje ovisno o lokaciji, praćenje učinka kampanje te broje druge pogodnosti.

Prednosti Internet marketinga

– sve popularniji oblik marketinga
– niži troškovi oglašavanja i promocije
– mogućnost preciznog ciljanja željenih skupina
– globalni doseg marketinške kampanje
– stalno oglašavanje (24 sata na dan)
– široki spektar korisnika koji su izloženi kampanji
– praćenje učinka i rezultata kampanje u stvarnom vremenu
– mogućnost promjene ili prekida kampanje
– brza vidljivost rezultata
– lako mjerljiv povrat investicije
– stalno poboljšanje putem novih trendova
– trenutno najučinkovitiji oblik oglašavanja

ŠTA NEXTMEDIA TIM MOŽE UČINITI ZA VAS?

– Kreiranje i razvoj Internet marketing plana

– Kreiranje, optimizovanje i administracija reklamnih kampanja

– Vođenje kampanje oglašavanja na pretraživačima

– Optimizacija sadržaja web stranica (SEO)

– Ostale poslove i preporuke vezane za Internet marketing